Het gebruik van effectieve knoppen op een website is belangrijk. Het helpt gebruikers te navigeren en interactie te hebben met de website. Om ervoor te zorgen dat jouw knoppen effectief zijn, heb ik de belangrijkste tips verzameld.

Goed zichtbaar

Zorg ervoor dat de knoppen duidelijk en logisch zijn geplaatst, zodat gebruikers ze gemakkelijk kunnen vinden en begrijpen wat ze doen. Plaatst bovenaan je website een knop die uitnodigt om contact op te nemen of om een offerte aan te vragen. Gebruik echter nooit niet teveel knoppen op een pagina, want dan missen ze hun effectiviteit. Je kan middels kleur en stijl je knop extra zichtbaar maken. Oranje is de beste kleur voor een knop, die je extra naar voren kunt brengen door een schaduw achter de knop te plaatsen.

Eén stijl

Wees consistent in het gebruik van knoppen. Als bijvoorbeeld één knop op de website rood is en een andere groen, kan dit voor verwarring zorgen bij gebruikers. Het is daarom aan te raden om dezelfde stijl en kleur voor knoppen te gebruiken, zodat gebruikers alle knoppen op je website kunnen herkennen.

Gemakkelijk te gebruiken

Zorg ervoor dat knoppen gemakkelijk te gebruiken zijn. Dit betekent dat ze groot genoeg moeten zijn om gemakkelijk te kunnen aanklikken. Ook moet er voldoende ruimte rondom alle knoppen zijn, om te voorkomen dat gebruikers per ongeluk op de verkeerde knop klikken.

Knop feedback

Geef feedback aan gebruikers wanneer ze op de knop klikken of er met de muis overheen gaan. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een visueel effect, zoals een veranderende kleur of animatie. Dit geeft gebruikers het gevoel dat ze succesvol zijn en dit kan ze helpen in het navigeren over de website.

Knoptekst

Zorg ervoor dat knoppen gemakkelijk te lezen zijn. Dit betekent dat de tekst op de knop duidelijk en kort moet zijn, zodat gebruikers snel begrijpen waar de knop voor bedoeld is. Gebruik daarbij de gebiedende wijs met je knoptekst. Dus niet ‘Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?’ maar ‘Vraag een offerte aan’. De tekst moet een opdracht zijn.

Testen

Test knoppen uit om ervoor te zorgen dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn. Het testen kan door middel van een gebruikersonderzoek zoals met sessie opnames van Smartlook, of door door live over de schouder mee te kijken met iemand die jouw website gebruikt. Op basis van deze feedback kan je eventuele verbeteringen aanbrengen.

Mobiele apparaten

Denk na over hoe knoppen op mobiele apparaten zullen werken. Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten is het belangrijk dat knoppen op deze apparaten even gemakkelijk te gebruiken zijn als op desktop computers. Het is vooral belangrijk dat er op mobiele apparaten voldoende ruimte om de knoppen zit en dat ze groot genoeg zijn. Op mobiele apparaten worden knoppen namelijk vaak met een duim bediend.

 

Samenvattend is het gebruik van knoppen op je website belangrij. Het helpt gebruikers te navigeren en interactie te hebben met de website. Door knoppen duidelijk en logisch te plaatsen, consistent te zijn in hun gebruik, ervoor te zorgen dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en feedback te geven aan gebruikers, kun je ervoor zorgen dat knoppen op je website effectief zijn.