Als zzp’er kom je soms teleurstellingen en afwijzingen tegen. Dit kan moeilijk zijn om mee om te gaan, vooral omdat je als zzp’er je eigen baas bent en je daardoor minder steun hebt om op terug te vallen. Toch is het belangrijk om op een gezonde manier om te gaan met deze situaties, zodat je je werk en je mentale welzijn kunt blijven behouden.

Erover praten

Als je met afwijzingen of teleurstellingen te maken krijgt dan is één van de belangrijkste dingen om erover te praten. Praat met iemand die je vertrouwt. Dit kan een vriend of familielid zijn, of misschien een andere zzp’er die je kent en die begrijpt wat je doormaakt. Door erover te praten kan je je gevoelens uiten en krijg je misschien ook nuttige adviezen van de ander.

Positief blijven

Het is ook belangrijk om realistisch te blijven en te accepteren dat afwijzingen en teleurstellingen onvermijdelijk zijn in het leven, en zeker in het werk als zzp’er. Probeer je dus niet te veel druk te maken maar blijf in plaats daarvan positief en blijf werken aan je doelen.

Ontspanning

Vergeet ook niet om tijd voor jezelf te nemen als je te maken hebt met teleurstellingen. Dit kan betekenen dat je even een dagje vrij neemt om te ontspannen, of misschien ga je naar de sportschool om wat spanning kwijt te raken. Of je gaat naar het strand of wandelen in de natuur. Zorg ervoor dat je genoeg tijd voor jezelf neemt om te herstellen zodat je weer klaar bent om verder te gaan. Lees voor deze tip ook mijn artikel Hoe je het beste kunt omgaan met stress en burn-out als zzp’er.

Doelen

Stel jezelf realistische doelen en verwachtingen. Door je doelen en verwachtingen realistisch te houden, kun je teleurstellingen voorkomen en beter omgaan met afwijzingen, mochten ze dan toch voorkomen.

Blijf je netwerk onderhouden

Als zzp’er heb je vaak minder steun dan wanneer je in loondienst bent. Het is daarom belangrijk om een goed netwerk te onderhouden met andere zzp’ers en professionals, die jou kunnen steunen en advies kunnen geven wanneer dat nodig is. Mijn artikel Het belang van het opbouwen van een professioneel netwerk is hiervoor ook nuttig.

Waarom ben je afgewezen

Probeer van elke afwijzing te leren. Hoewel afwijzingen en teleurstellingen vervelend zijn, kan je er ook van leren. Probeer bijvoorbeeld te achterhalen waarom je afgewezen bent en wat je kunt doen om dit in de toekomst te voorkomen. Zo kun je jezelf verbeteren en beter voorbereid zijn op toekomstige situaties. De volgende keer dat je die teleurstelling weet te voorkomen, zal je enorm trots zijn op jezelf.

Blijf ontwikkelen

Tot slot is het belangrijk om te blijven leren en jezelf te blijven ontwikkelen als zzp’er. Door te blijven leren, ben je beter voorbereid op toekomstige afwijzingen en teleurstellingen. Zoek bijvoorbeeld naar cursussen of trainingen die jou kunnen helpen om beter te worden in wat je doet. Blijf werken aan je vaardigheden en kennis.

 

Als zzp’er omgaan met afwijzingen en teleurstellingen is niet altijd gemakkelijk, maar door erover te praten, realistisch te blijven, tijd voor jezelf te nemen en te blijven leren, kun je op een gezonde manier omgaan met deze situaties. Je kunt het!