Een onderwerp dat belangrijk is voor iedereen die als ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel) werkt: de Wet DBA. Misschien heb je al gehoord dat er vanaf 2025 nieuwe regels komen, en dat de Belastingdienst strenger gaat controleren. Maar wat betekent dat precies voor jou? Ik leg het je graag uit.
De Wet DBA staat voor Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Het is een wet die ervoor zorgt dat ZZP’ers en hun opdrachtgevers duidelijk kunnen maken dat ze niet in een verkapte dienstbetrekking werken. Dat betekent dat je als ZZP’er écht zelfstandig werkt, en niet stiekem toch een werknemer bent van je opdrachtgever.
Vanaf 2025 wil de Belastingdienst beter controleren of ZZP’ers wel echt zelfstandig zijn. Dit doen ze omdat sommige bedrijven ZZP’ers in huren om minder belasting te betalen, terwijl die ZZP’ers eigenlijk gewoon in dienst zouden moeten zijn. Dit wordt schijnzelfstandigheid genoemd, en dat wil de overheid aanpakken.
De veranderingen zijn bedoeld om de regels duidelijker en eerlijker te maken. Hier zijn de belangrijkste punten:
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 veel beter controleren of de afspraken tussen jou en je opdrachtgever wel kloppen. Dit doen ze om te checken of je echt als zelfstandige werkt.
Bedrijven die zzp’ers inhuren, moeten beter opletten dat ze geen schijnzelfstandigen inhuren. Als blijkt dat jij eigenlijk als werknemer zou moeten worden gezien, kan de Belastingdienst hen een boete geven.
De overheid gaat proberen om de regels makkelijker te maken, zodat je beter kunt inschatten of je relatie met je opdrachtgever echt als zelfstandig werk kan worden gezien.
Dit betekent dat je extra goed moet opletten hoe je je werk organiseert. Je moet kunnen aantonen dat je écht zelfstandig werkt. Hier zijn een paar dingen om op te letten:
Volgens de Belastingdienst is het doel van de veranderingen dat er een “eerlijk speelveld” komt op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat iedereen – of je nu werknemer of zzp’er bent – dezelfde rechten en plichten heeft.
“Het is belangrijk dat opdrachtgevers en zelfstandigen samen goed kijken naar de afspraken die ze maken, zodat het voor iedereen duidelijk is dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid,” zegt Jan Meijer, een expert in arbeidsrecht.
Het is slim om nu al stappen te zetten om je voor te bereiden op de nieuwe regels:
Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op de Wet DBA om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dit betekent dat jij als zzp’er extra goed moet opletten dat je écht zelfstandig werkt. Door je nu al goed voor te bereiden, voorkom je problemen in de toekomst.
Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld van wat er gaat veranderen en wat je kunt doen om jezelf voor te bereiden.