Ik zal je stap voor stap laten zien hoe je je bestaande Google Analytics 3 account kunt overzetten versie 4. Het overzetten naar de nieuwste versie van Google Analytics (GA4) kan spannend zijn, maar geen zorgen, ik zal je door het proces leiden.

Stap 1:

Meld je aan bij je huidige Analytics-account. Direct bij het openen zie je een prominente pop-up melding van Google. Druk daar op de blauwe knop met de tekst ‘Go to Setup Assistant’. 

Stap 2:

Nu krijg je de mogelijkheid om over te schakelen naar versie 4 en deze te configureren. Ga naar ‘I want to create a new Google Analytics 4 property’ en selecteer de blauwe knop ‘Get started’.

Stap 3:

Er verschijnt opnieuw een pop-up, nu voor de setup assistant. Druk in deze pop-up wederom op de blauwe knop, ‘Create and continue’.

Stap 4:

Nu wordt je de optie geboden om je Analytics-account opnieuw te koppelen aan je website. Selecteer het rechter tabblad ‘Install manually’. Hier verschijnt de implementatiecode. Kopieer deze code.

Stap 5:

Voeg nu je implementatiecode direct na het <head> element in. Als je bijvoorbeeld het Divi-thema van Elegant Themes gebruikt, navigeer dan naar de Divi thema-opties. Selecteer het tabblad ‘integratie’. Plak je code in het tweede grote grijze vak.

Keer terug naar je Analytics-account en selecteer rechtsboven de blauwe knop ‘Test installation’, zie stap 4.

Het is belangrijk te onthouden dat GA4 een volledig nieuwe versie van Google Analytics is en dat het enige tijd kan duren om vertrouwd te raken met de nieuwe interface en mogelijkheden. Neem de tijd om het te leren, experimenteer met de nieuwe mogelijkheden en optimaliseer je setup naarmate je meer leert over GA4.

Ik hoop dat deze stap-voor-stap handleiding je heeft geholpen om de overgang van Universal Analytics (versie 3) naar GA4 soepel te laten verlopen. Veel succes!